Το πανεπιστήμιο στα χρόνια του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


Το πανεπιστήμιο

στα χρόνια της

καπιταλιστικής

χολέρας

Οι διαμεσολαβητές της ιδιότυπης δικτατορίας, που η τρόικα έχει επιβάλει στον ελληνικό λαό, αφού οδήγησαν σε «χρεωκοπία» τη χώρα δημιούργησαν τις συνθήκες για να υπονομευτούν τα συμφέροντα των εργαζομένων από άκρου σε άκρη. Στο όνομα της αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης που έστησε το διεθνές και εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το κεφάλαιο οι εργαζόμενοι πληρώνουν, για πολλοστή φορά τα σπασμένα, με ριζικές ανατροπές στα οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Ο επόμενος στόχος της ιμπεριαλιστικής κατοχής που βιώνουμε είναι η υπονόμευση της παιδείαςσε όλα τα επίπεδα. Το τηλεπικοινωνιακό “πανηγύρι”διαλόγου και εργασίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που στήθηκε στους Δελφούς λειτουργεί ως όχημα μετάβασης στοεπιχειρηματικό πανεπιστήμιο.Οι εξαγγελίες από τους Δελφούς δεν ξένισαν. (Ξανα)διαπιστώθηκε ότι:
Για όλα φταίει η Δημοκρατία και η βλαβερή συνήθεια οι πολλοί (τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας) να εκλέγουν τη διοίκησή τους (Πρυτανικές και άλλες αρχές).
Μετά την επιτυχή εισαγωγή των managers στα δημόσια νοσοκομεία και την επίλυση όλων των προβλημάτων που τα ταλάνιζαν, επιχειρείται το ίδιο και στα Πανεπιστήμια.
Μόνο η σύγχρονη θεότητα, η αγορά, οι θιασώτες της και υπερεθνικοί οργανισμοί όπως η ΕΕ, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, ο ΟΟΣΑ μπορούν να σώσουν το Πανεπιστήμιο. Εξάλλου το κάνουν καθημερινά για το σύνολο του Ελληνικού Λαού, τους εργαζόμενους και τους άνεργους.
Η μισθοδοσία (το ύψος του μισθού), οι προκηρύξεις νέων θέσεων, οι εξελίξεις και όλα τα οικονομικά θέματα, θα αποφασίζονται από το σχεδόν διορισμένο συμβούλιο διοίκησης και από τον εξωπανεπιστημιακό πρόεδρό του. Στην αρμοδιότητα του οποίου θα περάσει και το δύσμοιρο το άσυλο.
Η παιδεία και η εκπαίδευση είναι υπηρεσίες/προϊόντα το κόστος των οποίων πρέπει να φέρουν οι χρήστες τους.
Η συνεχιζόμενη υπο(υπο…υπο)χρηματοδότηση θα ενταθεί εκτός αν υγιείς και συνετές δυνάμεις της αγοράς πεισθούν να συμβάλλουν. Σε αντίθετη περίπτωση μπορούμε να κόψουμε …τους μισθούς.
Το κουπόνι/κάρτα φοίτησης πιστώνεται με μονάδες που αντιστοιχούν σε παρακολούθηση και εξέταση μαθημάτων, συγγράμματα και πιθανότατα σίτιση. Οι μονάδες φθίνουν με τα χρόνια και στο βάθος … φαίνονται δίδακτρα.
Η έννοια των συγκροτημένων σπουδών που οδηγούν σε συγκεκριμένο πτυχίο χάνεται. Τα τμήματα χάνουν το ρόλο τους και τα ατομικά προγράμματα σπουδών των φοιτητών, ουσιαστικά καταργούν κάθε έννοια επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Ο αρχαίος ημών «Καλλικράτης» θα βάλει τάξη και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Λες και η ίδρυση και διασπορά Τμημάτων (κυρίως) ΤΕΙ ανά την επικράτεια δεν είναι αποτέλεσμα μικροπολιτικών επιλογών όλων των κυβερνήσεων.

Επί δύο δεκαετίες διαλύουν το ελληνικό πανεπιστήμιο, υποχρηματοδοτώντας την έρευνα και τη διδασκαλία, καταστρέφοντας συστηματικά κάθε ακαδημαϊκή προσέγγιση. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το όραμα της κοντόφθαλμης πολιτικής ηγεσίας που εναλλάσσεται στην εξουσία του τόπου είναι τα αγοραία εκπαιδευτικά ιδρύματα, με περιορισμένη δημόσια χρηματοδότηση, με κατάργηση της αυτοδιοίκησης τους, με υποβαθμισμένα προγράμματα σπουδών, με διπλοθεσίτες καθηγητές, με φοιτητές που θα ζητιανεύουν τις παροχές της όποιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ, κινείται με νοοτροπία αποδοχής, συναίνεσης και πλήρους συνεργασίας με την εξουσία συμμετέχοντας με σοβαρότητα στο «διάλογο», ξεχνώντας όμως το ρόλο της να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μελών ΔΕΠ.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Πάτρας καλεί όλους τους συναδέλφους να πλαισιώσουν το σύλλογο και όλοι μαζί να αντισταθούμε στο σκοταδισμό, την αυταρχικότητα και τον αφανισμό του Ελληνικού Δημόσιου Δωρεάν Πανεπιστημίου που έρχεται.

(Το κείμενο από τη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Πάτρας)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s