ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ


Από ποιους κινδυνεύει η ΕΝΟΤΗΤΑ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ;

Με αφορμή τη λειτουργία του Συντονιστικού ΒΑ Αττικής κατά των διοδίων, ξεκίνησε ένας διάλογος μεταξύ όσων συμμετέχουν, ιδία μεταξύ αυτών που  κατέχουν μια κομματική ταυτότητα και δεν το κρύβουν, κι εκείνων που το αποσιωπούν επιλέγοντας να αναφέρονται γενικόλογα στους «ενεργούς πολίτες» θεωρώντας το «πεδίο» πρόσφορο για τις κομματικές τους επιδιώξεις.  Το επίδικο ζήτημα ποια θα είναι η λειτουργία του Συντονιστικού. Άμεση δημοκρατία ή Αντιπροσωπευτική; Επιδίωξη, η αποτροπή πρακτικών που δυναμιτίζουν την ενότητα στη βάση και τη πράξη, δηλ. στη δράση, που θεωρούμε ότι πρέπει να είναι το ζητούμενο του κινήματος και που εξασφαλίζεται μόνο μέσα από αμεσοδημοκρατική λειτουργία όλων όσων συμμετέχουν.

Κορύφωση της συγκρουσιακής ανταλλαγής απόψεων το τελευταίο διάστημα αποτέλεσε η απαίτηση ορισμένων για επιβολή «καταστατικών διατάξεων» λειτουργίας του Συντονιστικού, που έφταναν να προβλέπουν έως και διαγραφές συναγωνιστών που κάποιοι, – ποιοι και με ποιο δικαίωμα; – θα θεωρήσουν ότι μπορεί να εκφράσουν απόψεις διαφορετικές από αυτές της «Γραμματείας» που επεδίωξαν να επιβάλλουν στο Συντονιστικό. Βεβαίως υπεραμύνονται των «αμεσοδημοκρατικών λειτουργιών», αλλά για λόγους «ευελιξίας και συντονισμού» θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μια «γραμματεία» και ακόμη μια «εκτελεστική γραμματεία», αλλά το «κυρίαρχο σώμα» θα είναι, κατά τα άλλα, το Συντονιστικό… «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Τους κατηγορήσαμε ευθέως και δημόσια για αυτή τη συμπεριφορά. Απαντήσαμε δια ζώσης στις συνελεύσεις και μέσα από τις στήλες του ιστολόγιου των Επιτροπών Πολιτών και Εργαζομένων και της ΑΙΧΜΗΣ.

Συνεχίζουν να δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται περί του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί.  Κατηγόρησαν εμάς ότι δυναμιτίζουμε την ενότητα, επειδή τάχατες ξεκινήσαμε ένα ιστολόγιο (epitropesdiodiastop.blogspot.com), που αντιστρατεύεται δήθεν την πρωτοκαθεδρία και το copyright του (diodiastop.blogspot.com). Το πρώτο εκφράζει Επιτροπές πολιτών και εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στο κίνημα ενάντια στα διόδια σε όλη την Ελλάδα, το δεύτερο 14 δήμους και κοινότητες της βορειοανατολικής Αττικής. Ποιόν έβλαψε η οργάνωση Επιτροπών πολιτών και εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα; Μήπως δεν είναι ζητούμενο το άπλωμα του Αγώνα μας παντού; Είναι απαραίτητη η συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων στο κίνημα κατά των διοδίων; Πιστεύουν κάποιοι ότι τα διόδια των Αφιδνών π.χ. είναι θέμα εντοπιότητας; Ποια ενότητα αντιστρατεύεται το ιστολόγιο των Επιτροπών;  Δεν αντιστρατεύεται την ενότητα βεβαίως, αλλά τις κομματικές επιδιώξεις των διαχειριστών του diodiastop.blogspot.com. Ποιες είναι αυτές; Μια ματιά στο ιστολόγιο φτάνει: Με τις επερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει, τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΝ Α. Τσίπρα που στηρίζει τον αγώνα συνεχίζει, τις πρωτοβουλίες της Συνασπισμένης Νομαρχιακής Συμβούλου και πάει λέγοντας. Τελευταία προβάλλουν και την επίσκεψη του κατά τα άλλα συμπαθέστατου Μ. Γλέζου που ήρθε και αυτός στη Συνέλευση του Συντονιστικού να δηλώσει τη συμπαράστασή του…

Είναι θεμιτή η προσπάθεια κάθε συναγωνιστή να προβάλλει τις πολιτικές του θέσεις και αυτές της κομματικής του ένταξης. Καθαρά και ξάστερα. Αυτό αποτελεί και απόδειξη ειλικρίνειας μέσα στο κίνημα και ανάγκη συμβολής στον διάλογο που διεξάγεται. Η ξεκάθαρη και ειλικρινής στάση όλων σφυρηλατεί την ενότητα. Η τελευταία κινδυνεύει μόνο από τις αδιαφανείς κομματικές επιδιώξεις και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες που σε τελική ανάλυση δεν τιμούν κανέναν αγωνιστή της αριστεράς. Τελεία και παύλα. Δεν θα ξαναεπανέλθουμε ακόμη κι αν προκληθούμε. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στους δρόμους, ενωτικά, χωρίς τίτλους και αξιώματα.

Βασίλης Παπαδόπουλος

Μέλος του Συντονιστικού ΒΑ Αττικής και του ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s