Δεν έχω δρόμο να διαβώ…


Η αλλιώς  Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ ΤΑ ΚΑΤΩ

Ξεφυλλίσαμε το «δρόμο» την νέα πολιτική εφημερίδα της αριστεράς, όπως αυτοπροσδιορίζεται.  Πρόκειται για την απόπειρα του π. προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερα προέδρου του ΣΥΝ να εκφράσει μαζί με άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ τον κόσμο της αριστεράς και όπως ισχυρίζεται, τα κινήματα από τα κάτω. «Εφημερίδα που φιλοδοξεί να γράφεται από όλη την αριστερά, που θέλει να μυρίσει τον ανθό των διεθνών κινημάτων, να διαβάσει τις ιδέες των αριστερών ανθρώπων ανά τον κόσμο, να αναδείξει τις αποτελεσματικές και νέες αντισυστημικές πρακτικές της αριστεράς χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς- μια εφημερίδα που θα γράφεται από όλη την αριστερά».

Ποια αριστερά είναι αλήθεια αυτή; Η αριστερά των κινημάτων, η αριστερά από τα κάτω, δεν κατοίκησε και  δεν κατοικεί στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Δεν απολαμβάνει των παχυλών χρηματοδοτήσεων του κράτους. Δεν κατοικοεδρεύει στα κανάλια και δεν συνεντευξιάζεται στα ΜΜΕ της διαπλοκής. Δεν έχει και δεν δέχεται να έχει αντιπροσώπους. Δημιουργεί κινήματα και δράσεις, λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και δίνει τις μάχες της στα πεζοδρόμια και  στα σύγχρονα κάτεργα της μισθωτής ελαστικής δουλείας, στα εργοστάσια που κλείνουν, στα οδοφράγματα των αγροτικών κινητοποιήσεων, στις γειτονιές και τους εκατοντάδες αυτοδιαχειριζόμενους χώρους που ανασαίνει. Δεν αποδέχτηκε ποτέ την Ευρωπαϊκή «ενοποίηση» και δεν γελάστηκε με την «Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών και των εργαζομένων». Έγκαιρα είχε αντιληφθεί τι σημαίνουν τα Ευρωπαϊκά Σύμφωνα και ποια συμφέροντα εκπροσωπούσε η νομισματική ενοποίηση. Γι’ αυτό και παρέμεινε εξωκοινοβουλευτική, και εξωευροκοινοβουλευτική, χωρίς τις σύγχρονες μορφές κομματικού και πολιτικού μάρκετινγκ, χωρίς δημοσκοπήσεις και δημοκόπους,  χωρίς αυταπάτες.

Σήμερα, πράγματι, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Σήμερα τα κινήματα δημιουργούνται από τα κάτω και προσπερνούν την αντιπροσώπευσή τους από τα πάνω, ακόμα κι αν αυτό τους προσφέρεται με τις καλλίτερες των προϋποθέσεων.  Γιατί δεν έχει απλά αποτύχει αυτή η λογική. Έχει χιλιουποθηκεύσει τους αγώνες και τα θέλω τους. Αυτή είναι η νέα δυναμική που δημιουργεί την ΑΡΙΣΤΕΡΑ της νέας, πράγματι, εποχής. Μια νέα μαχητική, ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική αριστερά. Την αριστερά που έρχεται μετά τον Δεκέμβρη του 2008. Αυτή η αριστερά δεν μπορεί να αποδεχτεί κανέναν «Δρόμο», εκτός από αυτόν που χαράζει μόνη της. Δεν χρειάζεται δεκανίκια, ούτε ηγεσίες παλαιάς κοπής. Δεν χρειάζεται να εκφραστεί από τα πάνω.

Θα επανέλθουμε…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s