Κείμενο απο ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ


Όχι στο σχέδιο «Καλλικράτης»

  1. 1. Το νέο –πιο αντιλαϊκό- κράτος

Η δεύτερη φάση της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, δεκατρία χρόνια μετά το σχέδιο «Καποδίστριας», έρχεται να ολοκληρώσει την οργάνωση ενός κράτους συνολικά πιο αποτελεσματικού για το σύστημα και πιο εχθρικού για το λαό.

Οι Δήμοι και οι Νομαρχίες ήταν ήδη ενδιάμεσοι θεσμοί και φορείς της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής, υπεύθυνοι για τη μεταφορά και την εφαρμογή της απέναντι στο λαό. Οι λίγοι και μεγάλοι Δήμοι που προβλέπει το νέο σχέδιο και η δημιουργία τεράστιων Περιφερειών, με κατάργηση των Νομαρχιών, αφαιρούν, πλέον, κάθε νόημα από τον όρο «τοπική αυτοδιοίκηση». Η νέα διοικητική δομή θα είναι το παράρτημα της κεντρικής εξουσίας, εντελώς αποξενωμένη από το λαό. Ο λαός όχι μόνο θα χάσει την όποια δυνατότητα άσκησης ελέγχου και πίεσης στους Δήμους, αλλά, αντίθετα, θα γίνει πιο ευάλωτος στην αντιλαϊκή πολιτική που θα προωθείται από αυτούς. Το τοπικό πρόβλημα δε θα μπορεί, πλέον, να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο από μια διοίκηση ξεκομμένη και από τον τόπο και από τους κατοίκους του.

Παρότι ο «Καλλικράτης» έχει …στολιστεί με μπόλικη φιλολογία περί αποκέντρωσης των εξουσιών, δημοκρατικής και σύγχρονης λειτουργίας στις κατευθύνσεις που ήδη λειτουργεί η κρατική διοίκηση στην Ευρώπη, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση και το σύστημα επιδιώκουν ένα κράτος με περιφερειακά παραρτήματα -στα οποία η εξουσία θα μοιραστεί αποκλειστικά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ- ένα κράτος ακόμα πιο εχθρικό προς το λαό με μόνο στόχο την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμά του, αλλά και την καταστολή των αγώνων και των διεκδικήσεών του.

  1. 2. Το μοίρασμα της πίτας – όλο το πεδίο στο κεφάλαιο

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι νέοι Δήμοι, εφόσον θα είναι ισχυρότεροι, θα μπορούν από καλύτερες θέσεις να διαπραγματευτούν για τα συμφέροντα των δημοτών. Η πραγματικότητα είναι ότι οι νέοι λιγότεροι και ισχυρότεροι Δήμοι και οι ακόμα λιγότερες Περιφέρειες συνθέτουν έναν πιο ευέλικτο μηχανισμό τοπικής εξουσίας, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Η διευκόλυνση στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ (π.χ. του ΕΣΠΑ) είναι επιταγή όχι μόνο της ίδιας της ΕΕ, αλλά και του ντόπιου κεφαλαίου, το οποίο έβλεπε να χάνει ευκαιρίες για κερδοφορία μέσα στις διαμάχες μεταξύ των πολυάριθμων τοπικών αρχόντων ή παραγόντων. Η κατάσταση αυτή επιδιώκεται, πλέον, να αλλάξει, έτσι ώστε να δοθεί όλο το οικονομικό πεδίο στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η καλύτερη διαχείριση αυτών των κονδυλίων δείχνει να είναι από τις βασικές στοχεύσεις του σχεδίου και ένας από τους βασικούς λόγους για την τόση βιασύνη που δείχνει το ΠΑΣΟΚ να το προωθήσει και να το εφαρμόσει μέσα σε λίγους μήνες.

  1. 3. Αφιλόξενες τσιμεντουπόλεις και ερημωμένα χωριά

Το σχέδιο «Καλλικράτης» έρχεται να εφαρμοστεί σε μια χώρα της οποίας ο μισός πληθυσμός βρίσκεται στην πρωτεύουσα. Σε μια χώρα στην οποία το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, η αποβιομηχάνιση και η στροφή προς τις υπηρεσίες του τριτογενούς τομέα είναι οι βασικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις. Σε μια χώρα της οποίας το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο (το οποίο ψήφισε η ΝΔ και διατηρεί το ΠΑΣΟΚ) εκφράζει αυτές ακριβώς τις κατευθύνσεις.

Η νέα διοικητική δομή είναι αυτή ακριβώς που ταιριάζει σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Η επαρχία θα συνεχίσει να ερημώνει κι ας έχει νέους «ισχυρούς» Δήμους και Περιφέρειες. Ακόμα περισσότερος κόσμος θα συγκεντρώνεται στα ήδη αφιλόξενα αστικά κέντρα και κυρίως στους δυο Μητροπολιτικούς Δήμους, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Το χάσμα ανάμεσα στην ύπαιθρο και την πόλη θα μεγαλώνει, οι φτωχές Περιφέρειες θα γίνουν φτωχότερες και οι πλούσιες πλουσιότερες.

  1. 4. Ένας θεσμός εχθρικός για το λαό

Η μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τους πόρους της νέας διοικητικής δομής καταλήγει πάντα στις τσέπες των δημοτών, είτε μέσω των δημοτικών φόρων είτε ακόμα και μέσω του ΦΠΑ. Σε μια περίοδο άγριας επίθεσης στο εισόδημά του, ο λαός θα έχει να αντιμετωπίσει και μια νέα, ακόμα πιο δυσβάσταχτη δημοτική φορομπηξία και νέα χαράτσια στις νέες υψηλής τεχνολογίας συναλλαγές του με το δημόσιο.

Και, φυσικά, ούτε λόγος για τα νέα κόστη της –κατά τ’ άλλα δωρεάν- παιδείας και υγείας ή και της όποιας πολιτιστικής δραστηριότητας. Οι όποιες παροχές από τους Δήμους είχαν απομείνει θα πρέπει να περιμένουμε να περικοπούν.

Οι δημοτικές μπίζνες θα ανθίσουν και σε βάρος του πολύπαθου αστικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στους νέους Μητροπολιτικούς Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ακόμα περισσότερο τσιμέντο και ακόμα λιγότερο πράσινο και ελεύθεροι χώροι θα συνεχίσουν να είναι οι βασικές κατευθύνσεις.

Μαζί με αυτά, θα πρέπει να περιμένουμε και πιο αναβαθμισμένους τοπικούς μηχανισμούς καταστολής, οι οποίοι θα αναλάβουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής και την αντιμετώπιση των αντιδράσεων του κόσμου, τις οποίες θεωρούν δεδομένες και καλά κάνουν!

  1. 5. Οι συνέπειες στους εργαζόμενους

Οι συνενώσεις των Δήμων και των Νομαρχιών και η σχεδιαζόμενη μείωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων από 6.000 σε 2.000 πανελλαδικά, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους σε αυτούς τους οργανισμούς.

Είναι φανερό ότι στη λογική της εξοικονόμησης πόρων οι συμβασιούχοι (που είναι πολλοί) κινδυνεύουν άμεσα να πεταχτούν στο δρόμο. Αλλά και οι μόνιμοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν περικοπές σε επιδόματα ή και μισθούς, μετατάξεις, μεταθέσεις και εντατικοποίηση της δουλειάς.

Επιπλέον, δε θα πρέπει να αποκλείσουμε αρνητικές συνέπειες και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, όπως στην παιδεία ή την υγεία, όταν αποσαφηνιστούν οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες των νέων Δήμων και των Περιφερειών σε τομείς όπως αυτοί.

  1. 6. Όχι στο σχέδιο «Καλλικράτης»

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο «Καλλικράτης» και καλούμε το λαό να το καταδικάσει.

Στις μικρές και τις μεγάλες πόλεις, στις γειτονιές και στα χωριά να ανοίξουμε ουσιαστικά τη συζήτηση για το νέο σχέδιο.

Να απορρίψουμε την απάτη της δημόσιας διαβούλευσης για ένα προαποφασισμένο σχέδιο, το οποίο και η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να προωθήσει.

Να αρνηθούμε τη λογική της εκμετάλλευσης όσων ευκαιριών μας δίνει η νέα δομή του κράτους, γιατί απλά δε μας δίνει καμία.

Να κλείσουμε τα αυτιά σε όσους θα μας τάξουν και πάλι λαγούς με πετραχήλια για να υπερασπιστούν, δήθεν, τα δικαιώματά μας στους νέους θεσμούς.

Να βάλουμε ξανά, πιο αποφασιστικά την κατεύθυνση μαζικής και αγωνιστικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων του λαού και διεκδίκησης απέναντι στην κεντρική και την τοπική εξουσία.

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Φλεβάρης 2010

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s