ΣΤΑ ΣΑΓΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ


Σχέδια Καποδίστριας Ι / ΙΙ – Καλλικράτης

Η μαεστρία του «σοσιαλιστικού» ή «λαικού» ΠΑΣΟΚ αν προτιμάτε, ικανότερο από την ομογάλακτή του  συντηρητική δεξιά  να βαφτίζει το κρέας ψάρι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα. Μια εικοσαετία διαχείρισης του Ελληνικού Καπιταλισμού επιβεβαιώνει απόλυτα αυτή την εκτίμηση. Στην ίδια κατεύθυνση με την  παγκόσμια σοσιαλδημοκρατία. Το «πείραμα»  Μέρκελ – Σρέντερ αρκεί. Αυτά ως εισαγωγή.
Επί του προκειμένου. Το σχέδιο του Καποδίστρια Ι  πριν μερικά χρόνια ποιους και τι εξυπηρέτησε; Πρώτα απ’ όλα απέκλεισε χιλιάδες συμπολίτες μας από την συμμετοχή τους στα αυτοδιοικητικά δρώμενα μέσω της συνένωσης των χιλιάδων κοινοτήτων και την αναγκαστική υπαγωγή τους στους δήμους. Ερήμωσε έτι περαιτέρω  η ύπαιθρος και πολλαπλασιάστηκαν τα προβλήματα στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Μέχρι την εφαρμογή του Σχεδίου αυτού εκατοντάδες κοινότητες επιβίωναν χάρη στη συμμετοχή και σε πολλές περιπτώσεις την ουσιαστική αυτοδιαχείριση των κοινών μέσα στην κοινότητα. Τα τοπικά καφενεία λειτουργούσαν ως μικρά κοινοβούλια της περιοχής όπου αναδεικνύονταν τα προβλήματα, συζητιόνταν λύσεις, οργανώνονταν οι διεκδικήσεις από τη κεντρική εξουσία. Εκεί ιδιαίτερα οι τοπικοί εκλεγμένοι εκπρόσωποι  υποχρεώνονταν να δίνουν λόγο για τις πράξεις τους και πολύ ποιο δύσκολα μπορούσαν να κρύψουν λαμογιές από τους συντοπίτες.
Η υπαγωγή των κοινοτήτων στις πλησιέστερες αστικές περιοχές διέκοψε αυτή τη λαϊκή κατάκτηση. Τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι δημοτικοί άρχοντες προσηλωμένοι στην αστικού τύπου ανάπτυξη,  με όσα συνεπάγεται αυτή η πολιτική, εγκατέλειψαν στην τύχη τους εκατομμύρια ακτήμονες και εκατοντάδες κοινότητες. Τα λεφτά τώρα ήταν πολύ περισσότερα κι έτσι ανέκυψε «ώριμα» η συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ήρθαν τα περιώνυμα ΣΔΙΤ. Ιδιωτικοποιήθηκαν οι δημοτικές επιχειρήσεις αφού επί χρόνια η πολιτική εξουσία καλλιεργούσε το μύθο της  λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια προκειμένου, δήθεν, να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες. Η παροχή υπηρεσιών όχι μόνο υποβαθμίστηκε αλλά τιμολογιοποιήθηκε επιβαρύνοντας τους κατοίκους. («συμβολικά» ΤΡΟΦΕΙΑ στους παιδικούς σταθμούς π.χ.) Ο έλεγχος ασκείται δυσκολότερα τώρα  από τα κάτω. Μοναδικοί «θεματοφύλακες» οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι και οι χρυσοπληρωμένοι παραγοντίσκοι  παπαγάλοι των ΜΜΕ που υπηρετούν πιστά τα αφεντικά τους.
Η παγκόσμια τάση συσσώρευσης του κεφαλαίου και μεγιστοποίησης του καπιταλιστικού κέρδους επιβάλλει τώρα την μεγαλύτερη συρρίκνωση της αυτοδιοίκησης προκειμένου να την ελέγξει απόλυτα και να απομυζήσει όσα μπορεί παραπάνω. «Καποδίστριας ΙΙ» λοιπόν και …”Καλλικράτης”.
Με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση οι δήμοι λιγοστεύουν πολύ περισσότερο και μαζί τους λιγοστεύει η συμμετοχή των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα «μικρά κράτη» που θα προκύψουν με τις νέες συνενώσεις  καταργούν στην ουσία την έννοια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποιος μπορεί π.χ. να ισχυριστεί ότι γεωγραφικές ενότητες με δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους, και όχι μόνο, μπορούν να θεωρηθούν τοπικές αυτοδιοικητικά; Στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις συνενώσεις π.χ., οι Νομοί Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας θα αποτελούν ενιαία περιφέρεια . Στα βόρεια της Αθήνας  το Μαρούσι θα συνενωθεί με τη Πεύκη και τη Φιλοθέη. Μπορεί οποιοσδήποτε να ισχυριστεί ότι η κοκκινιά στο Μαρούσι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη κοινότητα Φιλοθέη; Ή μπορεί κανείς να πιστέψει ότι σε αυτή την ετερόκλητη γεωγραφική και πληθυσμιακή συνένωση θα μπορέσει ποτέ η Φιλοθέη να κατανοήσει, λέμε τώρα, και να στηρίξει τα συμφέροντα της υποβαθμισμένης Κοκκινιάς; Αυτά τα «απλοϊκά» όμως έχουν τη σημασία τους για να κατανοήσουμε την ουσία. Γιατί τελικά τι γίνεται στην ουσία;
Οι νέες αυτοδιοικητικές αναδιαρθρώσεις  με τον «Καλλικράτη» έρχονται σαν συνέχεια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της πλήρους ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ζωή μας. Οι συνενωμένοι δήμοι εξυπηρετούν στο μέγιστο βαθμό την κοινωνική αποσάρθρωση και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε όλο και λιγότερα  χέρια. Τα χέρια της τοπικής και όχι μόνον ολιγαρχίας  σε ασφυκτικό εναγκαλισμό με την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία. Τα νέα όργανα που προστίθενται  στους συνενωμένους δήμους βάσει το περιώνυμου αυτού σχεδίου προβλέπουν π.χ την «Επιχειρησιακή Επιτροπή» με μέλη της επιλογής του εκάστοτε δημάρχου θέτοντας στο περιθώριο τους αιρετούς.  Προστίθενται νέα όργανα, όπως ο «Συνήγορος του Δημότη» και οι «Επιτροπές διαβούλευσης» που θα πολλαπλασιάσουν το κόστος λειτουργίας, φυσικά μετακυλώντας τη δαπάνη στους πολίτες.  Από την άλλη καταργείται ο έλεγχος δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο που δίνει τη θέση του στην «Ειδική Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας των ΟΤΑ» που θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή άμεση εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο «Καλλικράτης» τους λύνει στη κυριολεξία τα χέρια και από αναγκαστικούς «συνεταίρους» (ΣΔΙΤ) που τους είχαμε μέχρι σήμερα στις τοπικές κοινωνίες, εξελίσσονται  τώρα σε πραγματικούς ιδιοκτήτες και απόλυτους δυνάστες. Η σταδιακή μετατροπή των περιφερειών σε τοπικά κράτη με αυξημένες εξουσίες και αρμοδιότητες (ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ) θα αυξήσει τη φορολογία στους δημότες, που ήδη φορολογούνται άγρια από το κεντρικό κράτος για αυτές τις ίδιες ελλιπείς υπηρεσίες που δικαιούνται. Η χρηματοδότηση του νέου υπερσυντηρητικού αυτοδιοικητικού μοντέλου θα προκύψει και από τα έσοδα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, όσο και από το “κυνήγι” του ΦΠΑ μέρος του οποίου (Δηλαδή τα “τσακάλια” θα ξαμοληθούν να μετράνε και τα κοτέτσια!)Θα αυξηθούν  οι κατασταλτικοί μηχανισμοί (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ κ.α.) επιδιώκοντας με την τρομοκράτηση να προλάβουν τις αντιδράσεις και να επιβάλλουν όσον τον δυνατόν ποιο ανώδυνα για την εξουσία  τα νέα βάρη και τις μεγάλες ανατροπές σε (ΕΡΓΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ) που έρχονται για όλους μας και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσουν την πελατειακή λογική και την ομηρία νέων εργαζομένων στους δήμους με όλες τις μορφές ελαστικής απασχόλησης που έχουμε δει μέχρι σήμερα, κι ίσως στο μέλλον να ανακαλύψουν κι άλλες.
Θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια;  Θα αποδεχτούμε το «μέλλον» που σταδιακά μας προετοίμασαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα το βιώνουμε στη χειρότερή του μορφή; Θα «πειστούμε» για τη κρίση που καθημερινά μας βομβαρδίζουν οι ακριβοπληρωμένοι τηλεστέρες και άλλοι;  Ποιοι δημιούργησαν τη «κρίση», ποιοι κέρδισαν και ποιοι προετοιμάζονται να κερδοσκοπήσουν στη συνέχεια σε βάρος μας;
Τι να κάνουμε: Να αντισταθούμε με όλες τις δυνάμεις μας! Να μην αποδεχτούμε την εξουσία τους. Να δημιουργήσουμε τη δική μας τοπική αυτοδιοίκηση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δήμο! Να αποφασίζουμε για τη ζωή και τα θέλω μας και να τα επιβάλλουμε στους εμπνευστές της νέας σκλαβιάς που μας προετοιμάζουν.  Λαικές – Δημοτικές – Εργατικές επιτροπές και Συμβούλια, ή όπως αλλιώς θέλει να τα ονομάζει κάθε συλλογικότητα, από τα κάτω, παντού! Η δική μας αυτοοργάνωση είναι το δικό τους τέλος!
Β.Σ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s