Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα «προστασίας του πολίτη»


Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΜΥΡΙΖΕΙ ΧΟΥΝΤΑ!

Συζήτηση με την δικηγόρο Αντωνία Λεγάκη, μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών δικαιωμάτων μελών του ΔΣΑ

Βασανισμοί κρατουμένων, μαζικές συλλήψεις, τραυματισμοί και δολοφονίες. Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας…

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια οι περιπτώσεις ακραίας αστυνομικής βαρβαρότητας έχουν διαψεύσει κάθε ισχυρισμό περί «μεμονωμένων περιστατικών». Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον περασμένο Δεκέμβρη, αποτέλεσε μια ακραία εκδήλωση μιας γενικής αντικοινωνικής κατεύθυνσης της αστυνομίας, την οποία όλο και περισσότεροι από εμάς έχουμε, με διάφορες μορφές, αντιμετωπίσει.
Πολύ περισσότερο, οι πολίτες που αποφασίζουν να διεκδικήσουν κοινωνικά, εργασιακά ή πολιτικά δικαιώματα, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι, όχι μόνο με τα κλασσικά αστυνομικά γκλόπ, αλλά με το διπλά εφιαλτικό φάσμα βαρβαρότητας και κακουργηματικής δίωξης.  Είναι πλέον κοινός τόπος για τους διαδηλωτές ότι θα υποστούν τον τεράστιο όγκο χημικών που η αστυνομία χρησιμοποιεί ενάντια σε κάθε σχεδόν διαδήλωση. Εξίσου δεδομένος ο κίνδυνος επίθεσης της αστυνομίας ενάντια στη διαδήλωση, ακόμη και όταν δεν γίνονται επεισόδια, ή αυτά εξελίσσονται έξω και μακριά από αυτήν.
Χαρακτηριστικότερη και πιο βάρβαρη περίπτωση, η  επίθεση των αστυνομικών της ομάδας Δ στις 6 Δεκέμβρη, οι οποίοι κυριολεκτικά έπεσαν με τις μηχανές τους πάνω στα σώματα διαδηλωτών, με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες, με πιο σοβαρό τον τραυματισμό της 56χρονης καθηγήτριας Αγγελικής Κουτσουμπού, η οποία, εκτός των σοβαρών καταγμάτων από τις ρόδες της μοτοσυκλέτας, υπέστη και αιμάτωμα στον εγκέφαλο.  Την επίθεση με τις μοτοσυκλέτες, ακολούθησε επίθεση των ΜΑΤ, στα ίδια τα θύματα και τους συντρόφους τους, οι οποίοι αφού ξυλοκοπήθηκαν άγρια, συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για κακουργηματικές πράξεις, τις οποίες υποτίθεται ότι διέπραξαν κατά των αστυνομικών.

Τι λόγους έχουν οι αστυνομικοί να επιτίθενται στους πολίτες;

Προφανώς δεν πρόκειται για κάποια «ομαδική παράκρουση» των αστυνομικών. Η αστυνομία αποτελεί έναν από τους πιο κεντρικούς, στρατιωτικοποιημένους πλέον, κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους και δρα κατόπιν εντολής των πολιτικά προϊσταμένων της.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας ενάντια στους πολίτες, είναι αντίστοιχη με τη στάση της Δικαιοσύνης και της εκάστοτε κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικά, στο παραπάνω παράδειγμα της επίθεσης της ομάδας Δ, για τον σοβαρό τραυματισμό της καθηγήτριας, ο Εισαγγελέας διέταξε προανάκριση για … τροχαίο ατύχημα(!), ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, όπως προείπα, ήδη διώκονται για υποτιθέμενα κακουργήματα! Σύντροφοι της Αγγελικής Κουτσουμπού – η οποία είχε βασανισθεί και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας – σημείωσαν σκωπτικά πως, αντίστοιχα, για την υπόθεση Λαμπράκη, θα έπρεπε να είχε επιληφθεί το Τ.Ο.Τ.Α!!!
Αλλά και υποθέσεις όπως αυτή της «ζαρντινιέρας» στη Θεσσαλονίκη, ή πιο πρόσφατα του νεαρού, που φορώντας τις πιζάμες  του κατέβηκε από το σπίτι του για να πετάξει τα σκουπίδια και βρέθηκε ξυλοφορτωμένος και κατηγορούμενος για κατοχή εκρηκτικών υλών, δεν αποκαλύφθηκαν από την «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη», αλλά από ερασιτεχνικές κάμερες που είχαν καταγράψει, στην μεν πρώτη περίπτωση, τα βασανιστήρια που ο Κύπριος φοιτητής υπέστη από τους αστυνομικούς,  στη δε δεύτερη,  τους αστυνομικούς να φέρνουν τσάντα με μολότωφ και να την τοποθετούν δίπλα στον συλληφθέντα.   Και στις δύο περιπτώσεις, ο Εισαγγελέας είχε ήδη ασκήσει ποινική δίωξη για τα καταγγελλόμενα από τους αστυνομικούς «αδικήματα» χωρίς να ζητήσει κανενός είδους αντικειμενικά στοιχεία, πέρα από τις αστυνομικές καταθέσεις.
Δυστυχώς, οι κατασκευασμένες δικογραφίες οι οποίες δεν περιέχουν κανένα στοιχείο πέρα από τις καταθέσεις αστυνομικών είναι πολύ περισσότερες από αυτές που έχουν την «τύχη» να καταγραφούν από κάποια κάμερα, και τα Δικαστήρια γεμίζουν κατηγορούμενους μαθητές, φοιτητές και αγωνιζόμενους εργαζόμενους.  Τον περασμένο δε Δεκέμβρη, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Χρυσοχοΐδη, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1000 προληπτικές συλλήψεις! Συλλήψεις ανθρώπων δηλαδή, χωρίς να έχει διαπραχθεί καμία παράνομη πράξη!!! Ανάμεσά τους ανήλικοι κάτω των δεκαπέντε ετών οι οποίοι κατατρομοκρατήθηκαν, αλλά και δικηγόροι που διαμαρτυρήθηκαν για παράνομες συλλήψεις και δημοσιογράφοι (ιδιαίτερα όσοι κρατούσαν μικρές κάμερες) που θεωρήθηκε ότι είχαν την πρόθεση να καταγράψουν τις παράνομες αστυνομικές μεθοδεύσεις.

Θέλετε να πείτε ότι καθίσταται παράνομη η κοινωνική και πολιτική δράση των πολιτών; Δε ζούμε όμως στη Χούντα.

Πράγματι δεν ζούμε στη χούντα και γι’ αυτό η ποινικοποίηση της πολιτικής διεκδίκησης των εργαζομένων και των νέων, δεν μπορεί να γίνει με τους ίδιους τρόπους.  Δείτε τον υποτιθέμενο «αντιτρομοκρατικό» νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ορίζει ως τρομοκράτη, «όποιον επιχειρεί τη σοβαρή μετατροπή των πολιτικών, κοινωνικών ή οικονομικών δομών της χώρας ή διεθνούς οργανισμού». Με βάση αυτή τη διάταξη, τρομοκράτες είναι οι κάτοικοι που αγωνίζονται ενάντια στις εταιρίες που λυμαίνονται τους δρόμους με τα διόδια, οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται ενάντια στις πολυεθνικές, οι φοιτητές και οι μαθητές που θέλουν να ανατρέψουν τις δομές που έχουν εμπορευματοποιήσει την παιδεία, όλοι μας δηλαδή.   Με λίγα λόγια, τους νόμους τους έχουν φτιάξει, αλλά είναι η απειλή της συλλογικής μας αντίδρασης που τους εμποδίζει να τους βάλουν στην πράξη. Δεν τολμούν να ποινικοποιήσουν ως τρομοκράτες τους αγωνιζόμενους πολίτες, φοβούμενοι την ισχύ της συλλογικής ανατρεπτικής δράσης μας. Κι αυτό είναι μια νίκη όλων μας,  που δεν πρέπει να υποτιμάμε.

Πρόσφατα συνελήφθη φοιτητής, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς». Ήταν και αυτή μια κατασκευασμένη υπόθεση;

Στην περίπτωση αυτή, δεν κατασκευάσθηκε καν η υπόθεση. Καμία πληροφορία, καμία μαρτυρία, καμία κατάθεση οποιουδήποτε. Δακτυλικά αποτυπώματα σε εξαρτήματα ενός κομπιούτερ, τον οποίο ο φοιτητής αποδεικνύει ότι έχει συναρμολογήσει τρία χρόνια πριν!  Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να κατηγορηθεί για κάθε τρομοκρατική ενέργεια, ακόμη και γι’ αυτήν που έγινε κατά της κ. Κατσέλη και ο φοιτητής, την ίδια ημέρα, αποδεικνύει ότι εργαζόταν στα Τρίκαλα, στην ηχητική υποστήριξη της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ!
Αυτή όμως η υπόθεση ήταν μεγάλη ευκαιρία για τον κ. Χρυσοχοΐδη και την κυβέρνηση. Μέλος του φοιτητικού κινήματος ο κατηγορούμενος και η σύνδεσή του με την εν λόγω οργάνωση, θα … «επαλήθευε» την περίφημη  θεωρία των «συγκοινωνούντων δοχείων»,  σύμφωνα με την οποία, η τρομοκρατία συνδέεται με το ποινικό έγκλημα, το φοιτητικό κίνημα με την τρομοκρατία και όλα αυτά εν είδει «συνωμοτικής σαλάτας» εντάσσονται στην παρανομία.  Το σενάριο αυτό γίνεται ακόμη πιο πολύτιμο για την κυβέρνηση, την χρονική στιγμή που ξεκινά να εξαγγέλλει περισσότερους φόρους, πάγωμα μισθών, περικοπή επιδομάτων και συντάξεων κλπ. Με άλλα λόγια, η ανεργία, η φτώχεια και η καθολική υποβάθμιση της ζωής, είναι η νέα «εθνική υπόθεση» για την κυβέρνηση και κάθε κοινωνική αντίδραση σ’ αυτήν είναι τουλάχιστον ύποπτη… Τα εργασιακά δικαιώματα κοστίζουν. Τα πολιτικά δικαιώματα είναι πολυτέλειες… Ποιος θυμάται τη ziemens, τη marfin, και τόσα άλλα…
Η αποφυλάκιση του φοιτητή ήταν ακόμη μια νίκη του φοιτητικού και του μαζικού κινήματος που αποκάλυψε τα σχέδια της κυβέρνησης και των μηχανισμών, και  συγκρούστηκε μαζί τους όχι μόνο νομικά αλλά και πολιτικά, με αποτέλεσμα, αυτή η υπόθεση που στηριζόταν μόνο στα παπαγαλάκια των πιο σκοτεινών διαδρόμων της Ασφάλειας, να καταρρεύσει σα χάρτινος πύργος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s