ΒΑ ΑΤΤΙΚΗ


Όχι άλλο έγκλημα στη Πάρνηθα!

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ “ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ”

Οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής παραμένουν σε επιφυλακή, παρά την φαινομενική ακινησία από μεριάς των κυβερνώντων, για το θέμα της δημιουργίας Τεχνόπολης, στις Αφίδνες. Πολλές συζητήσεις γίνονται καθημερινά για αυτό το ζήτημα, που μαζί με τον αγώνα κατά των διοδίων αποτελούν , το κέντρο του ενδιαφέροντος των κατοίκων των Αφιδνών και των γύρω περιοχών. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το κρατά στα συρτάρια ετοιμάζοντας την εφαρμογή του , μόλις βρεί την κατάλληλη στιγμή.
Παραθέτουμε  κείμενο της Ομάδας Πολιτών κατά της δημιουργίας Τεχνόπολης στις Αφίδνες, που στάλθηκε στην εφημερίδα μας.

Οι κυβερνήσεις αντί να ασχολούνται με την επανόρθωση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2007 στην Πάρνηθα και του 2009 στην βορειοανατολική Αττική, ετοιμάζονται να «φυτέψουν» στους πρόποδες της Πάρνηθας , στις Αφίδνες, «τσιμέντο» της τάξης των 500.000 κ.μ.

Με το ΠΔ 40707/2008, μια έκταση 495.000 τ.μ. της Κοινότητας Αφιδνών, κοντά στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, εξαιρείται από καθεστώς προστασίας της Πάρνηθας και μετατρέπεται σε Βιομηχανική Επιχειρηματική Περιοχή .
Εκτός τούτου εγκρίθηκε η οικοδόμηση τμήματος της έκτασης 216 στρεμμάτων από την ιδιωτική εταιρεία ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ-ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕ για τη δημιουργία «Τεχνολογικού Πάρκου», όπου θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις 134 εταιρειών.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά :

•     Θα κλείσει ο μοναδικός φυσικός διάδρομος των βόρειων ανέμων, που προέρχονται από τον ν. Ευβοϊκό, προς το λεκανοπέδιο, προσφέροντας πολύτιμη ανάσα στην ρυπασμένη μεγαλούπολη των Αθηνών. Οι άνεμοι αυτοί απομακρύνουν το 65% των ρύπων των Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετική μελέτη του 2003, ο Οργανισμός Αθήνας επισημαίνει ότι «η διαφύλαξή της περιοχής αυτής αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την προστασία των κατοίκων του λεκανοπδίου».

•     Θα κατασκευαστούν νέα κτίρια με επιφάνεια 110.000 τετραγωνικών μέτρων και ύψος έως 11 μέτρα, ενώ ο όγκος του τσιμέντου θα ξεπεράσει τα 495.000 κ.μ.

•     Στις εγκαταστάσεις θα εργάζονται 7.000 άτομα, ενώ οι επισκέψεις υπολογίζονται από 500-1.000 άτομα την ημέρα. Δηλαδή θα έχουμε προσέλκυση νέας κυκλοφορίας οχημάτων πάνω στο βουνό, που θα φτάνει τα 4.000 αυτοκίνητα την ημέρα.

•     Επιπλέον δεν έχει προβλεφθεί άλλη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις παρά μόνο μέσω των διοδίων και της παράπλευρης της Εθνικής Οδού για όσους θα έρχονται από την πλευρά του λεκανοπεδίου. Ο μοναδικός κόμβος της εθνικής οδού που μπορεί να εξυπηρετήσει την περιοχή βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο. Αλλά είναι κορεσμένος, αφού υπάρχει μεγάλο μποτιλιάρισμα στους βασικούς δρόμους της ευρύτερης περιοχής (Άγιος Στέφανος, Καπανδρίτι, Κρυονέρι, Άνοιξη, Βρυμπόπη.
Το ΠΔ του Σουφλιά είναι σε πλήρη αντίθεση με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ) (ν.1515/1985 που τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Ν.2730/1999) το οποίο χαρακτηρίζει προστατευόμενη περιοχή ολόκληρη την έκταση των 300.000 στρεμμάτων του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, μέχρι και τη σύνδεσή του με τον ορεινό όγκο της Πεντέλης (ο οποίος προστατεύεται από το Π.Δ. 26-8-1988), δηλαδή περιλαμβάνει και την έκταση των 500 στρεμμάτων.

Όσο για την αναγκαιότητα της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ, επισημαίνεται ότι Τεχνολογικό Πάρκο υπάρχει ήδη χωροθετημένο στα Σπάτα με βάση σχετικό διάταγμα του 2003 και η Αττική δεν έχει ανάγκη κι από δεύτερο και μάλιστα στον προστατευόμενο όγκο της Πάρνηθας.

Φτάνει πιά! Η Πάρνηθα να γίνει τόπος απόλυτης προστασίας της φυσικής αειφορίας, όχι της απληστίας και του κέρδους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s